Pages

Ο ΚΩΔΙΚΟΣ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΣΕΙ ΤΗΝ ΤΥΦΛΩΣΗ

Η νευροεπιστήμονας Sheila Nirenberg βρήκε μια τεχνική που υπόσχεται να θεραπεύσει την τύφλωση και όλα ξεκίνησαν με την ιδέα της να σπάσει τον οπτικό κώδικα του εγκεφάλου…

Let there be sight! - New York Daily News

Καθώς κοιτάζετε αυτή τη σελίδα, τα μάτια σας κάνουν ένα αξιοσημείωτο πράγμα.

Μια ροή φωτός από τις λέξεις και τις εικόνες αναπηδά στον βολβό του ματιού και πέφτει πάνω σε κύτταρα φωτοϋποδοχέα στον αμφιβληστροειδή. Αυτή η οπτική πληροφορία μεταφέρεται στα κύτταρα εξόδου και μετά μεταδίδεται στον εγκέφαλο ως είδος κώδικα, όπου ανακατασκευάζεται για να συνθέσει τα γράμματα σε αυτήν την πρόταση που διαβάζετε αυτήν τη στιγμή.
Εκφυλιστικές οφθαλμικές παθήσεις, ωστόσο, μπορούν να προκαλέσουν καταστροφή σε αυτήν τη διαδικασία, λέει η νευροεπιστήμονας Sheila Nirenberg από το Weill Medical College στο Πανεπιστήμιο Cornell. Όταν καταστρέφουν τον αμφιβληστροειδή, η εικόνα μπροστά σας δεν ξεπερνά ποτέ το μάτι. η αλυσίδα είναι σπασμένη.
Αυτό κάνει την τεχνολογία που έχει δημιουργήσει η Nirenberg μάλλον αξιοσημείωτη. Έχει βρει έναν τρόπο να μεταδώσει έναν οπτικό κώδικα απευθείας στον εγκέφαλο, παρακάμπτοντας τα κατεστραμμένα κύτταρα στο μάτι. Με άλλα λόγια, μπορεί να βοηθήσει τους τυφλούς να ξαναδούν.